19 Temmuz 2013 Cuma

Lambalı Buffer

     Will be rady in english very soon

    Buffer (Tampon) teknik olarak tanımlanması gerekirse elektronik yükselteçlerde,yükseltilmek istenilen sinyalin gerilim değerinin yaklaşık olarak sabit tutulup,akım değerinin yükseltilmesidir.Sonuç olarak bir sinyalin geriliminin bir ile çarpılması yani sabit tutulması o sinyalinin gücününde sabit kalması gibi gözükse'de,akımının yükseltilmesi dolaylı olarak gücünü arttırır.




    Yukarıda yapılan tanım tampon devrelerinin ses yüksleteçler'inde kullanılması sonucu sesin dinamikliğinin artmasına mantıklı bir açıklama getirmektedir.Böyle bir uygulama,sinyalin gerilim değerini arttırmadığı için sesin izin verilen sağlıklı alan dışına taşmadan dinamikliğinin arttırılması demektir.Yükseltilen sesin izin verilen alan dışına taşması distorsiyon çeşitlerinden birisidir.

      Buffer'ın türkçe tanımı ile tampon'un bir diğer avantajı ise iki kaynak arasındaki sağlıklı iletişimin sağlanmasıdır.Bu audio alanın'da amfi ile kaynak cihazın arasında ki bağlantıdır.Kaynak cihazın çıkış empedansı her zaman kullanılan amfinin giriş empednsı'na eşit olmayabilir.Bu durumda kayıplar meydana gelecektir.Kaynak cihazın çıkışındaki güç,amfinin girişine tam olarak aktarılamayacaktır.Bunu engellemek için buffer kullanmak yapılabilecek uygulamalardan biridir. Buffır'ın buradaki görevi,lambalı amfideki çıkış trafosu'nun görevi ile aynıdır.Nasılki 4,8,16 ohm değerindeki hoparlör,2000-15000 ohm arasındaki lambaların çıkışlarına eşitleniyorsa, burada'da kaynak cihazın çıkış empedansı amfinin giriş empedansına eşitleniyor.  

  Teknik Özellikler
Bant genişliği:10Hz-40KHz +/- 1dB

Toplam gürültü oranı: >0.005%

Sinyal gürültü oranı:95dB

Kazanç:≈0dB

     Yukarıda teknik özellikleri verilen buffır'ın kullanımı gayet basittir.Kaynak cihazın çıkışını buffır'ın girişine bağlayıp,buffır'ın çıkışını'da amfinin girişine bağlamak yeterli olacaktır. Buffer hemen hemen her amfi modelinde kullanılabilir.Günümüzde benimde yapmış olduğum gibi lambalı buffırlar'ın yanında birde transistörlü buffır'lar mevcuttur.Lambalı buffır'lar ile hem yukarıda anlatılmak istenen avantajlar sağlanırken hemde bir lamba saundu yakalanabilir.

   Hüseyin Güngör

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder